Dette er en sånn bok man rasker med seg på en flyplass, i et øyeblikks tro på at den er genial. Kanskje fordi jeg nylig hadde lest en lignende bok om Tysklands historie med stor glede, hadde jeg håp om å få en «billig» update:  med liten anstrengelse å få det bevingede overblikk. Min elskede Europas brogede historie – forstått ! Tenk så deilig. Ikke oppnådd målet. Opplyst, og nesten like forvirret, på et litt høyere nivå. Det er noe med disse fortettede bøkene, de er potetstappfulle av fakta.  Historiene som fortelles blir litt for kompakte, litt som en potetstappe fra pose, minner litt mer om sement, enn en god luftig grøt med tilfeldige klumper. Boken ble mislest litt med salamimetoden, ergo litt for mange og korte leseøkter, og det er jo mishandling av de fleste bøker. Men hadde den vært genial hadde den tålt det også. Nope. Middels vellykket.

Oso, coronavåren 2020.