Judith Hermann er en skattet forfatter i Tyskland, og denne novellesamlingen snublet jeg over, som en smaksprøve på forfatteren, tenke jeg.  En tynn flis av en bok med 5 noveller, der Hermann stillferdig lar oss ta del i 5 ulike historier, der vi møter Alice i forskjellige roller i kontakt med døende menn. Høres unektelig litt begredelig ut, men kanskje hun er god til nettopp det, å beskrive mennesker som ledsager andre inn i døden? I alle fortellingene får vi vite fint lite om relasjonene Alice hadde til de  døende det er den litt nitidige beskrivelse av omgivelsene dette skjer i, og det sakte, og kanskje surrealistisk livet rundt de døende som vi tar del i. Her kan jeg godt kjenne meg igjen, det uvirkelig ved å være ledsager med noen på vei  mot døden, som en betrakter som ikke skal dø. Leseverdig, kanskje en egen stil, og hun gjør meg nysgjerrig på mer. Hun har skrevet flere prisvinnende romaner oversatt til norsk. 

Oslo, rundt jul 23