Nok en formidabel roman av Tore Renberg. 530 sider med død og fordervelse, en grunnhistorie tristere enn faen, fra slutten av 1600 tallet. Man blir litt utmattet, men det er verdt hver anstrengelse, tross av og til en korte tanke –  er ikke det litt vel djevelsk, må jeg utsette meg for alt dette?  Slett ikke, lukk boka og gjør noe annet om du vil. 

Tore Renberg har skrevet en roman du aldri har lest maken til, historien om en 15 år gammel jente som blir gravid i et absolutt feilaktig århundre, der lovverket var en sammensvergelse  mellom middelalderkultur og en kirke som lovpriste tortur , og  et hverdagslig helvete på jord for dem som kom i befatning med rettsvesenet. Boka kretser om en familie som rammes, urimeligheter, men også et gryende  opprør mot galskapen  fra enkeltpersoner. Boka lar oss komme nær denne tiden, da noen stikker hodene frem, ikke finner seg i dette lenger, og begynner å gjøre opprør. Det er detaljert, nært og historien er sær, men akk så gripende, og sitter i kroppen i mange dager etter lesningen tok slutt. Man får ufrivillig god innsikt i faget tortur, men personskildringene i denne meget elegante historien er gode og troverdige, og det er driv i boka til siste side. 

Oslo, desember 2023.