Ettersom ikke alle leser tysk, boka handler om tid, men også svært mye mer. For meg kan dette være årtes beste nykommer av utenlandsk forfatter. Oversatt til mer enn 15 språk allerede, burde boka også snart komme på norsk. Gospodinov er bulgarsk, og er godt kjent og feiret i hjemlandet. Forlaget Bokvennen fikk 2011 oversatt en tidligere roman: «Naturlig roman». Den venter på meg.

«Zeit Zuflucht» er en meget original historie om tid, fortid, fremtid, nostalgi, det vi glemmer, det vi har opplevd eller det vi tror vi har opplevd. Kan vi søke tilflukt i fortiden ? 

Forfatteren klarer på mesterlig vis å snekre sammen en historie så underfundig, klok og spennende at jeg ble drevet fremover med stor humre faktor.

I noen bøker er forfatterens jeg-stemme i veien for fortellingen, denne gang ikke.

Boken er også en aktuell kommentar til  vår samtid – en fragmentert tid med oppbluss av nostalgi og drift tilbake til gamle idealer, som kanskje ikke er løsningen for verdens utfordringer.  Meget elegant.

Hvaler, August 2020.