Hva får meg til å utholde 400 sider «om boken?»  Ikke det faktum at boken jeg leser  er solgt til 34 land og har fått gjeve priser, ikke en uendelig rekke av grekerer og romere jeg møter underveis,  og kommer til å glemme før kvelden er omme. Advarsel: Denne boken er ikke for de fleste, men for noen. Det som gjorde at jeg holdt ut alle grekerne er måten Irene Vallejo reflekterer om det hun forteller, kort og  godt er det forbannet godt skrevet. Det er ikke bare  OM bøkene, men om kunnskapen, om det muntlige versus det skriftlige, om alle de små underne som sørget for at kunnskap har kunnet overleve i snart 3000 år. De fantastiske historiene  om bokstavene, ordene, bibliotekene, avskriverne, sivet, pergamentet, kodeksen: boken –  oppfinnelsen  som har den mest grunnleggende basis for samfunnene vi har i dag. Hun setter historien i relieff med dagens politiske utfordringer.Dette er historie, kulturhistorie, litteraturhistorie og vitenskapshistorie, skrevet med lidenskap. Mest for bookjunkcies, og kanskje noen andre. Og for meg en strålende leseopplevelse, som gir meg mot til å la være lese boka «Dannelse» om igjen. Kanskje heller Ovid, som skrev om kjærlighet for 2000 år siden. Jeg er gjennomvåt av antikkens grunnleggende betydning for vår sivilisasjon, romerenes pluss og minus i samme ærend, og dypt fasinert av Irene Vallejos evne  til å fortelle akkurat denne historien om boken. 

Før påsken April 2022, fint å lete videre i stabelen nå, jeg tror det blir en tynn roman som hvile-sorbet.