En velskrevet bok med flere «lag». Først og fremst, godt skrevet, en fengslende  historie fra en forferdelig tid i russisk historie. Stalins deportasjoner til Sibir på 30 tallet.Den prisbelønte boka ble utgitt i Russland i 2015, den er oversatt til 40 språk, og det er laget TV serie av den i hjemlandet. Boka forteller historien om bondekona Zuleikha, som blir deportert til Sibir.Vi følger henne gjennom ca 15 år, og et lite galleri av andre deporterte, samt den røde kommandanten Ignatov.  På et vis er boka ganske stillferdig i sin beskrivelse av hvor forferdelig dette livet var, på den annen side gjør det at man kan klare å fordøye denne realiteten, og lese videre. Historien er drivende, dette er en bok for å lese litt i lange drag. Det var en stor tilfeldighet av boka ble lest idet russiske leder igjen viser sin brutalitet og aggresjon, og mangel på medfølelse med sitt eget folk og ikke minst såkalte broderfolk.

Men det føltes egentlig på sin plass å få denne påminnelsen om dette folkets blodige, voldelige og undertrykkende forhistorie, som ser ut til å gjenta seg hundre år etter. Det er først og fremst en  medrivende roman, som  gjør meg nysgjerrig på forfatterens øvrige to bøker, som sette lupen på andre heslige og bortgjemte deler av russisk  historie.    

Oslo, dag 17.etter Putins overfall på Ukraina

12.mars 2022