Mest for oss som elsker Europa ? 

Akk, Europa – skrev den tyske kulturpersonligheten Hans Magnus Enzensberger i sin tid på 70-tallet. Da var Norge drømmelandet, det er vi kanskje ennå.  Den nederlandske historiker Geert Mak vil noen kjenne igjen fra boken og TV-serien: Europa: En reise gjennom det 20.århundre.

Den nye boka lar oss få med oss 20 år til, helt inn i corona-tiden.

De 500 sidene kan innimellom synes som en litt tøff motbakke , der alle  milliardene som ble sølt bort  siste 20 år, er godt belyst. Boka lar oss få gjenoppleve den virkeligheten som har flagret rundt oss mens vi gjorde mye annet. Et makroperspektiv på vår egen tid, og Mak evner å fortelle om oss selv  (for de som regner seg som europeere) på en fin måte. Mye gikk galt i disse årene, til tross for gode intensjoner, og Europa har hatt ganske mye motgang, og alle de små og store landene har hatt sitt å slite med. 

Ved århundreskiftet hersket mye optimisme og pågangsmot, men det ble ikke helt som vi håpet: Finanskrise, massive økonomiske problemer i mange EU land, migrantkrisen, Brexit , Krim og Trump; joda Europa har fått  ganske mye juling. Boka anbefales alle som er litt glad i Europa, selv om pasienten ikke er helt pigg, og håper på en vaksine.

Oslo, 11.Februar 2021