Mikael Niemi: Koke bjørn , Roman Forlaget Oktober 2019

For dem som har lest hans forrige bok ”Populærmusikk fra Vittula”, som kom ut for 19 år siden, er det lett å forvente noe nytt hylende morsomt. ” Koke Bjørn” er noe enda bedre, en fantastisk gripende bok som ikke mangler humor, men som har så mye mer. Først og fremst en sterk og rørende historie, en mangefasetert beskrivelse av fattigdom, religion som middel til fremskritt ut av fattigdommen, men også nød og vold og urettferdighet forbundet med dette. Boka lærer oss mye om livet i Nordsverige for 150 år siden, men det er persongalleriet med de to hovedperson med deres relasjon i sentrum som beskrives så godt. Stor litteratur, en fantastisk historie. For dem som helst vil lese krim, er dette også en kriminalhistorie. En av årets største lesergleder, vil jeg tro.

Hvaler / Dønna juli 2019