James Hawes: Tyskland: Hele historien kort fortalt. Vega 2019

Tyskland ,hvem i huleste vil lese en hel bok om dette kjedelige, stive , litt pedantiske landet ?

Jeg vil! Jeg har bodd der i 6 år, blitt forelsket og forsmådd, fått min utdannelse, fått venner og har hatt stor glede av å se på Tyskland som en viktig kulisse i mitt liv, og ikke minst gleden over et land som kan frembringe en avis som ukeavisen Die Zeit, stor som et seilskip, tykk som en bok, og alltid leserglede, men det var en begeistret avsporing. Denne boken er en velskrevet ( noen stygge trykkfeil lar vi gå), historie om Tyskland som gir forstand. Tyskland er nemlig ikke alltids så lett å tolke. Hvordan kunne Hitler komme til makten? Hvordan kom de seg videre etter krigen, og ikke minst, hvordan er de havnet der de er nå?

Fordi boka evner å fokusere mye på historie og geografi, og politiske konsekvenser av de gode og dårlig politisk valg gjennom tiden , gir den økt forståelse for landet i en urolig tid med store politiske endringer med økt oppslutning om ytterpunktene i politikken. Det har skjedd før, og kan bli verre. Boken anbefales alle med et lite hjerte for Tyskland, om det så bare er Riesling, eller Bratwurst, eller Bayern-Munchen eller BMW man synes godt om.

Hvaler, juli 2019