Jenny Erpenbeck -Hjemsøgelse ( roman, dansk oversettelse 2012).
Etter å ha trivdes godt med Erpenbecks “Går-Gikk- har gått”, så måtte jeg lese denne boken som kom ut allerede i 2005 på tysk, og som har fått flere priser. Boken er litt spesiell, er skrevet litt som en fabel eller eventyr, men det gleder meg at den er såpass ulik hennes forrige bok, at jeg skjønner hun kan veksle stil. Kort fortalt er det en historie om beboeren av et hus, en eiendom, over tid – via beboerene får vi Europas siste 100 år i all sin tilfeldige grusomhet vis a vis menneskene som mer eller mindre tilfeldig befant seg i historiens skjæringspunkt. Boka beskriver også godt betydning av stedet, der det fant sted, i våre liv. Forfatterens bakgrunn fra DDR bidrar også i denne boksen til et slags tvisyn som jeg setter pris på i hennes beskrivelse. Litt for spesielt intreserte, dette tror jeg man enten liker eller misliker. Jeg likte den ganske godt, men synes likevel “Går-Gikk-Har” gått hadde mer å si meg.
Hvaler, påsken 2017