Giulia Endres: Sjarmen med tarmen ( Capplen Damm 2015)
Det er dårlig gjort å starte denne anmeldelsen ved å antyde at tyskere er analfikserte, og at der derfor ikke er et under at denne boken har vært en slik suksess der. Men i en land der alle blir tvunget til å inspisere sin avføring på en liten innebygget avsats i do – før man skylder ned – kan man jo lure..
Boken er faktisk sjarmerende i sin ivrige ,fremoverlente stil, og man lære mye, selv en rusten doktor fra annet fagområde må innrømme det var mye å hente. Det flotte med boken er at den er nøktern på en god måte, den allminneligjør tarmsystemet, og er fri for bombastiske fundamentalistiske oppfatninger den synes kort å godt å være ganske god , faglig sett, og støter opp om at dette er et viktig organ, som vi gjerne kan forholde seg litt mer aktivt til, men ikke plage med altfor sære dietter. Det er imponerende hvordan Enders har søkt , og funnet gode metaforer og bilder på mye fagspråk, jeg synes det er vellykket, og hun prøver heller ikke å fortelle oss hvor flink hun er. Bra!
Årets bok om tarmen både for de med treg og løs mage.
( Hvaler , juli 2015)