Boka finnes også på norsk, men denne gangen ble det engelsk paperback, og språket er ikke vanskelig engelsk.  Kurkov er en av Ukrainas store forfattere, og hans mest kjente bok «Døden og pingvinen» er oversatt til mer enn 30 språk. Anbefales også å lese!

«Grey Bees» er nok en gang en varm og underfundig historie, men humoren i boken har et betydelig mer dystert bakteppe enn i forrige bok. Hovedpersonen,  Sergeyich, er  birøkter, og biene gir livet hans innhold, i en ellers litt trist biografi, forlatt av kone og  barn, og bosatt i «ingenmannsland» , en forlatt landsby i Ukraina, med krig på alle kanter. Der får vi en god skildring i krigens hverdagslige gru, men også de små gleder. På en måte som ganske stillferdig, og humoristisk  og uten fakter tar for seg det ganske konkrete dagliglivet. Han har kun en nabo, som omtales som «frenemy», altså en fyr han absolutt ikke liker. Det beskrives et beskt og varmt samspill som er ganske rørende, og kanskje litt typisk Kurkov. Siden drar Sergyich hjemmefra for å gi biene sine et bedre liv, litt unna fronten, og ting skjer.  Jeg skal ikke røpe det som skjer, men kun fortelle jeg synes boka var en skikkelig leseverdig, og jeg leser gjerne mer av samme forfatter. Grå bier heter boka på norsk. 

Hvaler /Oslo /Brønnøya , sommeren 2023