Dr Peter Attia: Outlive: The Science & Art of Longevity  (Vermillion, 2023) (eng)

Tips om denne boka fikk jeg fra neste generasjon i familien, som med det vel antyder at de vil at vi seniorer skal leve lenge – og ikke minst få best mulig alderdom. Boka er på ca 400 sider, og er et evangelium for å gjøre smarte endringer i vår rutiner som kan veie opp for genetisk risiko for sykdom. Først og fremst er vi riktignok mest en trussel for oss selv ved at vi har mangefulle rutiner for å holde oss i form, og kanskje også når det gjelder ernæring, eller ivareta egen psykisk helse.

Boka er en klassisk amerikansk «selvhjelps» bok , didaktisk overtydelig, men den er  også et lite oppkomme av   av facts som kan glede en doktor som er rusten på både fettsyrer og kunnskap om fx næringsmidlenes biokjemi. Han deler budskapet  opp i fordøyelige bitrer, og det meste er om overvekt (ernæring), hjerte-kar-sykdom, kreft og mental helse. Overordnet er budskapet forebygging, og å fortelle oss at vi må starte nå å bygge oss opp til å tåle å bli gamle, for å opprettholde de funksjoner vi trenger for de gode liv, ikke nødvendigvis de for lange liv. Jeg fant mye lærerrikt, og noe å ta med inn i hverdagen: Trening er superviktig for alle tema han tar opp ,både  utholdenhet, styrke og balanse må vi ta på alvor. Trening hjelper mot alt – som vår PT i BOF ( Boys of Frongerparken) også vil heie på, ikke sant Frode ?

Noen råd vil vi helst ikke ha fx hvor lite sunt alkohol er, men det kan hende det drypper noen avholdsdråper ned i drinken, hvem vet. 

Jeg synes jeg fikk noe ut av boka, og den var differensiert nok til å gi den troverdighet i overordnet budskap -TRENING  , og ikke minst i referansene til forskning. 

Hvaler/ Brønnøya juli 2023