Gaute Grønstøl : Vipa: kamp og kurtise i kulturmarka  (2018, eget forlag)

Jeg er blitt kjent med Gaute Grønstøl, biolog med doktorgrad på vipe. Han har skrevet en liten og fascinerende bok om denne vakre fuglen – en liten fugl de fleste ikke kjenner. Men det gjør Gaute, og han har lang fartstid både som forsker og formidler, og er ikke minst ekspert på nettopp Vipa. 

Vipa er en kortdistansetrekkfugl, og regnes som fylkesfugl i Rogaland. Vi østlendendinger kan derfor kanskje tilgies for å ikke være helt oppdatert på denne særdeles vakre vadefuglen med den karakteriske fjærtoppen på hodet. Vipa er dessverre utrydningstruet, og bare det burde være grunn nok til at fuglen burde få større oppmerksomhet. Den trives godt i landbrukslandskap, men kan derfor også lett bli utsatt for bondens våronn. Vipas hekkeplasser er ikke synlige i åkeren, og maskinene kan utløse ufrivillige massakre. Vipas skjebne er derfor avhengig at bønder og folk flest klarer å beskytte hekkeplassene. 

Boka har mange flotte bilder, fotografert av forfatteren selv. I ordvalg og stiltone personifiserer han vipas liv og levned med dyp innsikt, sjarm og humor. På glitrende, moderne nynorsk bringer han leserne inn i vipas underfundige liv, slik at vi nesten kjenner oss igjen. Ettersom min generelle kunnskap om fugler er mangelfull, ble boka også en fin anledning til å lappe noen større hull i fuglekunnskapen. 

Oslo , April 2023.