Denne underfundige og gripende romanen er skrevet av en av Ukrainas mest kjente forfattere, og har vært en internasjonal bestselger i flere år. Boka ble utgitt i 1996, da Ukraina var et meget ungt demokrati etter mange år som en del av USSR, men hvor kleptokratene og oligarkene var svært aktive i landet.

Vi følger nekrologforfatteren Viktor og hans kongepingvin gjennom livets prøvelser på en både stillferdig og direkte måte. Kurkov har blitt kalt Ukrainas Murakami, og det kan hende det er noe der. Jeg synes noe minner om Mathias Faldbakken, men tror nok Kurkov egentlig er noe helt særegent; en humor, en «matter of factly» dysterhet, og ikke minste, en god historie. Pingvinen Micha bringer noe helt eget inn i historien, historien blir ikke glemt med det første. Angivelig har Kurkov mistet noe av sitt humoristiske tvisyn siste årene, i ly av aktuelle begivenheter, likevel ligger hans siste bok «Grey Bees «, (Roman 2020) klar i bunken.  Hans «Venn av Avdøde» er utgitt på norsk i 2010, for de som får mersmak av «Døden og pingvinen» , denne lille perlen av en roman.

Hvaler, Påsken 2022