Både de som har satt pris på Elisabeth Strout fra før, og nye lesere, kan glede seg. Bare tittelen Oh William! setter tonen: Dette lille sukket av et utsagn som rommer den litt oppgitte erkjennelsen av det man kjenner så godt fra før, men som man fremdeles ikke helt kan svelge. For eksempel en eks-manns små lyter. Språket glir på en egenartet måte, så direkte og tilforlatelig. Litt mindre mystisk en Murakami, men jeg synes å finne noen fellestrekk hos disse to, ganske så stillferdige fortellere: Eleganse &detaljer. En nydelig historie om hvordan vi møblerer våre hoder med forestillinger om hverandre, som kan vise seg å ikke være like gyldige ettersom tiden går. Nåtidens opplevelse beveger forestillinger om egen fortid. Dette beveger meg, som ikke alltid er helt er hjemme i mitt «nye» enkemann-jeg, og som forsøker å forstå det livet som var før, samtidig som jeg beveger meg fremover. Livets forgjengelighet er et lite stikkord kanskje.  Elizabeth Strout er mye bedre til å uttrykke dette en meg, les selv. En passe stor, nydelig bok for en så godt fortalt historie, super for en helg eller noen kvelder mens våren snubler litt vaklevoren mot oss.     

Oslo 28.februar 2022