Denne boken er en bestselger, men  har lite med Tyskland å gjøre, så kanskje den blir oversatt ?  Noe sier vi blir det vi spiser, en påstand jeg stiller meg lett avvisende til. Kanskje vi kan bli litt mye,  av det vi spiser for mye av ?  Jeg vil heller mistenke vi kan bli litt av det vi leser. Er det da lurt når man er alene (singel, enkemann) å lese en hel bok om det å være alene?  Kan det bli litt overspising om alene og ensom og alt slikt no´?

Nei, tror ikke det.  Fordi boka er en ganske så velskrevet, og ikke minst ganske dypt og bredt loddende refleksjon over alene-et, ensomhet, og ikke minst hvordan man kan se på aleneheten på fra flere vinkler. Det er faktisk litt nyttig å bli minnet på. En eksistensiell ensomhet gjelder jo alle mennesker, uansett om de bor sammen med noen, har fast nær partner eller ikke.

Boka er – heldigvis  – ingen håndbok i å være alene, eller quick fix mot ensomhet, men jeg synes Daniel Schreiber skriver godt om de ulike aspekter ved alenehet, og ensomhet. Ensomhet vil ofte folk helst ikke høre så mye om, det er litt skambelagt, og man vil helst ikke smittes av det. Mange like dårlig å høre om ensomhet, og kan også være oppfattes som selvmedlidenhet, og det er en følelse som ikke er så kuult å drukne i.  Boka har en rekke referanser, noe jeg liker godt, uten å oppleves overklok, eller insisterende.  Mer er den en ganske åpen og ærlig selvrefleksjon, og viser ikke minst hvordan ulike livsfaser kan påvirke hva det kan innebære å være alene – på godt å vondt. At vi ved å ikke kjenne på noen form for alenehet kanskje ikke heller utvikler empati for andre, er jo en liten tankevekker. Anbefales alle tysklesende som er alene innimellom. Ganske tynn bok, men likevel lav kilopris (amazon.de).

Førjulslektyre, des 2021