Ikke rart dette er blitt en bestselger i hele Europa. Boka er historien om 5 tyske kvinners unge voksenliv,  fra tiden omkring  Berlinmurens fall – 90 -tallet.  Deres livsløp er delvis tangerende, delvis mer innvevd i hverandres liv. Det er en godt skrevet roman som forteller noe om alle  livsvalgene, de brustne forventninger, og ikke minst det vanskelig samliv, og vår utilstrekkelighet  i våre nære relasjoner.  Grepet med de 5 ulike kvinnene er godt, og virker ikke konstruert for meg. Det er på en måte en helt i historien , Gøtz, mannen som alle faller for, men som spiller på flere hester, bokstavelig talt, og som beskriver livet slik det ofte kan være, en differanse mellom bør og er.  En bok om det  vi higer etter, ( kjærlighet, næhet, mening) men som ikke blir slik, ikke minst på grunn av egne valg, men også omstendigheter vi ikke kan styre. Det er gode personskildringer og godt språk, og godt driv gjennom hele boka. Verdt en sommerdag. 

Hvaler, juli 2012