Ikke hver dag jeg leser en forfatter fra Østerrike, der Ransmayr er en anerkjent prisbelønnet forfatter. Dette er en poetisk roman der det for meg, litt uvanlig blomstrende språket,  godt matcher historien om klokkemakeren Cox som blir kallet til Den Forbudte By av keiseren av Kina. Året er 1753, og keiseren Kianlong har guddommelig makt og utøver den den på brutalt vis. Boka har flere plan, der tidens gang, og forsøk på å fange tiden i spektakulære ur, på et vis er vevd inn i en god historie man ikke så lett glemmer.  Urmaker Cox er verdens fremste urmaker, og den første utlending som får bo i Den Forbudte By. Jeg klarte kanskje ikke helt å verdsette det rike språket i boka, men historien sitter godt. Lesverdig bok fra en tid der kontraster mellom keisermakt i Kina  og de teknologiske gjennombrudd på 17-hundretallet  møtes på en subtil  måte. 

Oslo juni 2020