Marjane Satrapi: Persepolis: The story of a childhood and The story of a return.(eng. pocket) 2006

Boken er en biografi og tegneserie – som i dette tilfellet gjør den mer spennende enn en vanlig bok om samme tema: En gripende historie om en oppvekst i Iran mens prestestyret og krigen raser på 80-tallet , en bok om migrasjon, barndom, overgang barn til voksen med mye humor og klokskap. Boken er en glimrende annledning til å bli kjent med Irans nære historie fra 1970 tallet – og alle de prøvelser dette folket er blitt utsatt for.
Men boken gir også et godt innblikk i de utfordringer alle emigranter får i møte med ny kultur og språk, og ikke minst er boken et nært blikk på et menneske i transformasjon mot en identitet, selvavslørende, uten å bli klissete.
For alle som pt har litt over middel interesse av Iran og landets nære historie, eller som vil glede seg over en oppvekst skildring utenom det vanlige. Boken kan være litt upopulær i tollen ved innreise, les før avreise.
Boken har vunnet priser og er oversatt til mange språk, ergo ikke bare meg som liker den.