Helen Mcdonald: H for Hauk ( Roman 2015, Forlaget Press)
Tittelen er god; Skal du lese en bok i år om hønsehauker og falkoneri må det bli denne. Skal du lese en bok om mye mer kan det også bli denne. Sakprosa kaller noen dette, men det er misvisende. Dette er godt skrevet bok der hønsehauker og falkoneri har en stor plass, men det vi lærer om dette er en holt OK ramme om så mye mer, en godt fortalt historien om ett mennesket i sorg, og om hvordan hun finner en vei gjennom sorgen. Det er hennes historie som er bra, og som sier noe om oss mennesker, fortalt på en original måte. Og det er ingen trist bok, hvis noen tror det. På et forunderlig vis er boken for meg fjernet beslektet med Robert Pirzigs kultroman:” Zen – og kunsten å reparere en motorsykkel”, men slektskapet er ikke direkte. Det handler mye om at man tror teksten hander om noe, men så oppdages stadig nye lag av dybde, som man kan undres over uten helt å forstå.
(Hvaler, 2015)