Elena Ferrante:Mi briljante venninne ( Samlaget 2015)
Dette er en fin roman, den første i en planlagt serie på fire, i den såkallte Napolikvartetten.
Historien om et fattig nabolag i Napoli er fengende, fordi det er godt skrevet, med et rikt persongalleri, der hovedhistorien er en særdeles god beskrivelse av et vennskap står i sentrum. Denne lojaliteten mot vennen i barndommen, alle kompromissene for å kunne forbli nære, alle skuffelsen, og ikke minst hvordan ytre omstendigheten former livsløpene. Men det som hever boka er beskrivelsen av vennskapet, og jeg- personens refleksjon over seg selv og de andre- som nok de færreste var i stand til som barn – men du verden – godt gjort av forfatter uansett. At vi får en god dose italiensk sosialrealisme fra vår egene barndomstid er ikke å forakte. Det er jo vår egen tid. Ser frem til neste bind.
(Hvaler, sommeren 2015)