Etter å ha lest Simen Ekerns “Europeere”, så hadde jeg store forventninger til “Roma”.
Jeg trodde kanskje boken skulle gjøre meg kjent i Roma, men det blir man ikke, man blir mer kjent med endel romere, og det er slett ikke en dårlig erstatning. Simen Ekern har en stil der intervjuobjektene får komme til orde på en måte slik at de tre frem uten at det er Simen Ekern som dominerer med sine konklusjoner. Dette er en veldig sympatisk metode.
Vi blir kjent med en rekke romere som har satt dype spor i Italiens samfunnliv siste 50 år. En oppfriskning av den grufulle historien om hvordan politikerne ofret Aldo Moros liv da han ble tatt til fange av De Røde Brigader, og ikke minst intervjuet med den slue og kompromissoverivrige politikker Gulio Andreotti er blant det som jeg hadde mest glede av. Hvordan fascismen igjen fester grepet i Italia er også urovekkende lesning. Om jeg også gir meg i kast med Simen Ekerns bok om Berlusconi, er slett ikke umulig, etter en liten pause fra Italia.
Roma er en godt skrevet bok for de som er nyskjerrige på Italiensk samfunnsliv frem til for ca 5 år siden. Cappelen Damm 2011.